Rólam

Marta B. 9 évesen kezdte trombita tanulmányait állami zeneiskolában Hódmezővásárhelyen Ivanics Bertalannál.
14 évesen Szegedre költözött kollégiumba és a Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskolában Huszár Gábor, majd Boros József képezte klasszikus trombita szakon, de ott női kórusban, kamarazenekarban, fúvószenekarban és szimfónikus zenekarban is alkalma volt különböző művekkel megismerkednie.
A klasszikus zene mellett érdeklődést mutatott a ragtime és a könnyűzene iránt is, így 17 évesen már a hódmezővásárhelyi Promenade Dixieland Band trombitása és egyik alapítója volt.
Louis Armstrong játéka nagyon lekötötte, intenzíven figyelte, hallgatta, tanulmányozta sok világhírű dixieland zenésszel együtt.
Szegeden magyar nyelv és ének szakos tanári diplomát szerzett, majd Budapestre költözött és iskolai énektanárként kezdett el dolgozni, számos gyermekdallal és népdallal is bővítve zeneismeretét.
Következő éveiben pedig a Fővárosi Nagycirkusz kisebb big bandjének az egyik trombitása lett, s miközben fent zenéltek, lent színes, izgalmas műsorokat adtak elő az artisták a porondon.
Ezután lehetősége lett egy görög hajón a Gaspar’s Banddel együtt dolgozni, főleg török és görög partokat, szigeteket érintve.
Visszatérve Budapestre 2 évig tanulmányokat folytatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán trombita szakon, tanára Tomsits Rudolf és Fekete-Kovács Kornél volt.
Ebben az időszakban a tatabányai jazz táborban egy hétig Dusko Goykovich jazztrombita kurzusán vett részt, ahol mint a szivacs tudta magába szívni Dusko útmutatásait, s remek diákbigbandjében vihette a prímet, ami nagyon nagy élmény volt számára.
Budapesten több formációban is játszott, pl. az ANZé-ban, melynek énekese Fekete Pál volt, aki főleg Weöres Sándor verseket zenésített meg.
Ezt követően ismét tengerjáró hajón vállalt munkát a Gaspar’s banddel, a Nyugat-európai partoknál, később Floridánál, majd északon, a svéd, norvég partoknál Izlandot is érintve. A zenekar nagyon széles repertoárral rendelkezett, Csajkovszkijtól egészen Glenn Millerig és Stevie Wonderig, s az esti táncos-énekes show műsorokat is ők kísérték.
Itthon egy kisebb időt a Caribeat latin zenekarban is eltöltött, érdeklődéssel vizsgálva a műfaj különleges és nehéz ritmusvilágát.
Németországban egy fiatal tehetségekből álló, amerikai musicaltársulattal turnézott a „Best of Webber” c. show-val, ahol trombitán és szintetizátoron játszott a kisebb létszámú kísérőzenekarban.
Később fél éven keresztül a Tower Cirkusz trombitása volt Blackpoolban, Angliában.
Budapesten az ittlétei alatt folyamatosan zenélt különböző formációkkal, pl. Rózsa György jazz-gitárossal kezdetben trióban, majd évek múltán csak duóban, ahol énektudását is megmutatta.
Koncertezések mellett magánoktatással is foglalkozott, főleg magánének és trombita tárgyakat oktatva a furulya, szolfézs és zongora mellett.
(Játszott a Blue Way blues zenekarban is, ami remek csapat volt, de sajnos nagyobb hírnévre nem tudtak szert tenni, főleg a gyenge szervezések miatt.)
A Swing Ladies Hungary nevű női big band első trombitása volt, számos koncerten, fesztiválon, majd francia (Le Mans), lengyel, szlovák vendégszerepléseken vettek részt.
Egy magyar kortárs színdarabban trombitás (bárzenész) szerepben adott elő számokat zenekari kísérettel, melyek többségét Kardos-Horváth János írta.
Egy ideig a White Coffee blues zenekar tagjaként is dolgozott, majd a „The Millennium Hippies” zenekar vendégtrombitása volt. (Érdekessége, hogy a „banda” énekesével egy belvárosi parkban ismerkedett meg, amint az éppen gitározott egy padon.)
Érdeklődése időnként az underground műfajokat is érinti, pl. Banánköztársaság, Új Párduc zenekar.
Jelenleg 2014-ben főleg Budapesten zenél kiállításmegnyitókon, éttermekben, kávézókban gitárkísérettel (Menich Dániellel, vagy Rózsa Györggyel)  és romkocsmákban akár DJ alapra rájátszva, de szívesen trombitál egyedül is tereken, parkokban, vízpartokon a helyek szép hangzásait megfigyelve.
Időnként szeret rajzolni, festeni, fotózni, meséket írni.
Élő példaképei:
Dusko Goykovich, Whinton Marsalis, Erik Truffaz, Ibrahim Maalouf és persze még sokan mások…